Denizcilik:
Palamutbükü, Datça yarımadasının batı kısmında bulunan sakin bir liman kasabasıdır. Mesafe olarak Milta Marina/Bodrum ve D-Marin/Turgutreis’ten 29.9NM, Datça’dan 13.1NM, Knidos’tan ise 8.1NM uzaklıktadır. Knidos antik kentini anlatırken, Bodrum’dan yelkenli tekne ile Knidos’a ilerlerken nerelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsetmiştik; bu nedenle Knidos’tan Palamutbükü’ne yelken bastığınızda dikkat etmeniz gerekenleri belirtelim.
Eğer Knidos civarında hava 13-15 knot’larda ise, şekilde belirtilen ve Arslanlı Burnu ile Divanı Burnu arasında 25-30 knot’lar arasında bir rüzgârla karşılaşmanız mümkündür.
Datça tarafından yelken basıp geliyorsanız ise, akşamüstüne doğru, Palamutbükü’ne 1 saat kala batıdan esen sert bir rüzgârla karşılaşabilirsiniz. Ancak bu ani çıkan rüzgâr, akşamüstü meltemlerinden oluşur ve siz limana girdiğinizde düşecektir.
Datça/Hisarönü körfezi tarafından yelken yaparak Palamutbükü’ne seyir yapıyorsanız, İnce Burun’dan sonra genelde bordaya yakın aldığınız rüzgârla yaptığınız dar apaz, apaz seyri bozulacak ve rüzgâr batıdan esecek ve tam baştan/kör sektöre denk gelecektir. Dolayısıyla orsa seyrine mahkûm olacaksınızdır. Orsa gitmek için vereceğiniz açılar sizin ilerleme mesafenizi o kadar düşürecektir ki Palamutbükü’ne yelken yaparak ilerlemek pek mümkün olmayacaktır.

Liman:
Liman girişinde bir sıkıntı söz konusu değildir; limanı ortalayarak giriş yapabilirsiniz. Liman gördüğünüz gibi kare biçimindedir. Sizi genelde tonoz olan Batı kenarına yanaştırırlar ancak Kuzey ve güney bölümüne de demirleyip kıçtankara da olabilirsiniz. Kıçtankara olduğunuzda dip taraması fena olmadığından genelde sıfıra yakın yanaşabilirsiniz. Ancak dümen palanıza dikkat ediniz. Liman içinde dikkat etmeniz gereken iki husus vardır. Birincisi, liman içinde manevra yaparken limanın Doğu tarafına doğru limanın su derinliği azalır; yelkenli teknelerimizin su çekimi kurtarmayacaktır. Bu nedenle, manevralarınızda doğu tarafına fazla yaklaşmayınız. Kuzey ve Güney iskelelerine demir atıp yanaşacağınız zaman ise batı taraftaki teknelerin bağlı olduğu ve teknelerin 4-5 metre açığındaki hatta olan dipteki tonozlara demirinizin takılmaması için dikkatli olunması gerekir. Liman görevlisi size bu konuda yardımcı olabilir.

Limanın elektrik, su ve wifi imkanı vardır. Wifi konusunda çok güvenmeyebilirsiniz de 🙂 Ancak limanın güney kısmında telefonların internet hızı çok düşmektedir. Duş ve tuvalet imkânı sağlanmamıştır. Kooperatife bağlı olarak çalışmaktadır ve günlüğü 2019 yazı için 40 ft. tekne için 80TL’dir.
Limandan çıkıştan itibaren sahilde kafe ve restoranlar vardır. Sulu yemek yiyebileceğiniz bir yer bile bulunmaktadır. Ekim-Mayıs ayları arasında terk edilmiş bir kasaba gibidir. Ancak sezon ile birlikte kalabalıklaşmaya başlar. Gerçi Ekim-Mayıs zamanını tercih de edebilirsiniz 🙂
Yemek için göreceğiniz birçok restorandan birini seçebilirsiniz ancak Payam’daki el yapımı kurabiyelere ve Mavi Beyaz’daki mezelere bakmadan geçmeyin derim. Gittiğinizde Payam’ın maskotu olan papağanı da göreceksinizdir. Fazla yaklaşırsanız düğme vs koparabilir; siz dikkat edin 🙂
Limanda muhatap olacağınız kişiler değişkenlik gösterebilir. En iyisi gitmeden iletişime geçeyim derseniz bizi arayın 🙂 güncel iletişim bilgilerini sizlere aktaralım…
Maviyle kalın…