
Denizcilik:
Knidos, Datça Yarım adasının en uç kısmındaki yerdir.
Turgutreis D-Marin’den 23NM, Milta Marina’dan 22,8NM’dir.

Hava ne kadar iyi olursa olsun Knidos’a ilerlerken Bodrum Geçidi’nde sert bir havaya hazır olmanızda fayda vardır. Çok rahat 27-30’ları görebilirsiniz. Kos’un saçak altına girdiğinizde ise rüzgâr bir anda kalır. Yaklaşık bir saat daha sabrederseniz; Kos’un saçak altından kurtulunca rüzgârı yeniden yakalayabilirsiniz.

Knidos yolu üzerinde Datça Yarımadasının ucuna yaklaşırken sizi muhteşem görüntüsü ile Deveboynu Burnu’ndaki Deveboynu feneri karşılar. Burada kıyı yar şeklinde olduğu için yaklaşabilirsiniz. Harika bir fotoğraf karesi sizi bekler.

Burnu geçtikten sonra arkadan gelen rüzgârla doğuya kısa bir süre ilerleyip liman ağzına varırsınız. Yalnız dikkat ediniz. Burunda kuzeyli rüzgar batılı rüzgara döner; yelkeninizi trimlemeye hazır olunuz.

Liman girişinde tek bir lateral markalama vardır. İskelenizde kırmızı sancağınızda yeşil şamandırayı bırakarak giriş yapabilirsiniz.
Liman:

Girişten sonra; sancak tarafınız unutmayınız ki daha sığdır; fazla içlerine ilerlemeyiniz. İskele taraf kıyıya kadar daha derindir. Nitekim demir atacaksanız, iskele taraftaki 6-8 metreler arasındaki deniz alanını kullanabilirsiniz. Koyun içinde bir iskele göreceksiniz. Buraya aborda olacaksınız. İskelenin iskele tarafı, diğer bir deyişle güneye bakan kısmı daha derindir; kuzeye bakan tarafı ileriye doğru daha sığdır. Yelkenli tekne ile gireceğinizde, su çekimi nedeniyle, iskelenin güneyini tercih edebilirsiniz. Güney kısma 3, kuzey kısma 2 yelkenli sığmaktadır. Yanaşmak için dikkate almanızı önereceğim diğer bir konu ise rüzgar durumudur. Liman, rüzgara açıktır; bu nedenle aborda olurken yarın nasıl daha kolay avara edeceğinizi düşünmenizde fayda vardır. Buna göre avara ederken açasıya (tekneyi iskeleden açacak şekilde) rüzgar alacak tarafa yanaşmanızda fayda olur. Örneğin; rüzgar iskelenin kuzeyinden esiyorsa, kuzeyden yanaşırsanız rüzgarüstüne yanaşmış olursunuz. Bu durumda avara ederken rüzgar sizi iskeleye doğru atacaktır. Yanaşmanız kolay olacaktır; ancak avara ederken (ayrılırken) kapatasıya eseceği için zorlanırsınız. Eğer mümkünse aborda olurken (yanaşırken) iskelenin rüzgaraltına aborda olur iseniz sabahında avara ederken daha rahat edersiniz.
Limandaki iskelenin işletmesi belediyeye aittir. Ancak Ekim-Mayıs ayları arasında görevliyi geri çekiyorlar. Ekim-Mayıs ayları arasında ise Knidos’ta zaten tek olan Knidos Restoran’daki çalışanlar size yardımcı olacaklardır. Belediye görevlisi var iken, günlük bir iskele ve elektrik-su kullanım bedeli talep edilir. Tekne boyuna göre ücret değişse de, 40 ft’lik bir yelkenli tekne için bedeli 80TL’dir. Ayrıca Mayıs-Ekim arasında uzun ince iskelenin başına bir ekleme yapılır ve iskele T hale gelir. T’nin baş tarafına demir atıp kıçtankara olursunuz. Benim tavsiyem, T iskele olduğu sürece demir atıp kıçtankara olmanızdır.
Limanın tarihçesi uzun ve bizim bu sayfamızda bahsetmemize gerek yok; ancak limanın iki koyu olduğundan bahsedelim. Bu antik kent, küçük koy ve büyük koy olarak iki koya sahip. Yanaştığımız kısım büyük koy kısmı. Aborda olduktan sonra antik kenti gezebilir; her iki koyu da göreceğiniz bir tepesi vardır. Oraya çıkıp her iki koya düşen gün batımı manzarasını seyretmenizi öneririm. Sabahları kekik kokusu ile uyandığınız harika bir limandır. Yine bize kalırsa, Yunan Adaları da dahil gireceğiniz en güzel deniz buradadır. Sabah kalkar kalkmaz yüzünüzü denizde yıkacağınız yegane yerdir.
Akşam yemeğini teknenizde yiyebileceğiniz gibi, Knidos Restoran’da da yiyebilirsiniz. Soğuk mezeleri fena değildir; ancak en başarılı olan balık ve karidesidir. Karidesini mutlaka denemelisiniz. Balık yiyecekseniz siz seçin derim. Günlük olanlar olduğu gibi, dünden kalanlar da oluyor. Tazesini siz seçin…
Gitmeden önce Knidos Restoran’daki Ali Bey ile iletişime geçebilirsiniz. Hem restoranda rezervasyon için hem de iskele hakkında bilgi almak için arayabilirsiniz. Sezon içinde gidiyorsanız, teknenizle 16:00’dan önce varmanız gerekir. Yoksa demirde kalabilirsiniz. Demirde kalırsanız da hem gece sertleşebilen havası sizi rahatsız edebilir hem de teknenizde servis botu yok ise kıyıya transfer için sahilden size yardımcı olabilecekleri bir bot olmadığından ulaşım sağlayamazsınız. İskele için, her belediye iskelesi gibi, önceden rezervasyon yaptırmak da mümkün değildir.
Tüm yıl açık olan bu restoran, belki Aralık ve Ocak aylarında kapalı olabiliyor. Bu aylarda önceden teyit gerekebilir.
Knidos Restoran, Ali Bey, Telefon: 0535 570 0787.